A Princess Dream
Cinta kerana Allah
Friday, 28 September 2012 • Friday, September 28, 2012 • 0 comments


Waalaikumussalam . Kenapa waalaikumussalam ? Sebab kat atas dah ade assalamualaikum . Lagipun, kebanyakan manusia lupa untuk jawab salam ketika diorang diberi salam melalui tulisan . Wajib jawab salam tau !

Hari ni , nak talk about couple . Couple ? Best sangat ke couple tu ? Jalan pegang-pegang tangan , dedah aurat situ-sini , bermesej yang bukan-bukan , tak rasa berdosa ke? Ramai yang buat display picture facebook diorang gambar couple . 



'I love you so much' , 'no one can replace her in my heart' . 

Ramai yang sanggup luahkan kata cinta diaorang kat kekasih sedangkan kepada ibunya , siap melawan lagi cakap ibu . Cakap ngan kekasih bukan main menggoda, lembut , kentut pun takde bunyi. Ngan mak bukan main sombong lagi, cakap dengan mak macam mak tu jarak 20 kilometer. Haish! Sape yang menjaga kita ? Siapa yang beranakkan kita ? Siapa yang mendidik kita dari kecil ? Adakah kekasih ? Fikir-fikirkanlah.

Kepada Hawa ;

Biarlah Adam yang mencari sendiri tulang rusuknya yang hilang . Hawa pula , tunggulah dan bersabarlah , tak perlulah kamu yang mencari Adam . Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang , dia akan datang mencarimu dan mengambilmu satu hari nanti .

Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama , beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik . Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga . Jangan jadi wanita murahan !



Islamic Love story 

GIRL : Kenapa awak tak pernah minta gambar saya walaupun dah lama kita berkawan?

BOY : Bagi saya itu bukan satu kepentingan. Saya hanya akan lihatnya bila sampai masanya. (Lihat hanya untuk melamar).

GIRL : Kenapa awk tak pernah minta nombor fon saya?

BOY : Kerana itu mungkin akan menjadi perangkap syaitan antara saya dan awak.

GIRL : Kenapa awak tak penah puji saya macam lelaki lainyang selalu puji awek diorang?

BOY : Sesungguhnya, puji-pujian itu hanya untuk Allah yang Maha Esa.

GIRL : Kenapa awak tak macam lelaki lain, yang selalu buat lawak and suke bergurau senda dengan perempuan?

BOY : Rasulullah saw tidak pernah bergurau dengan mana-mana perempuan bukan mahram, kecuali isteri-isterinya sahaja.

GIRL : Kenapa awak terlalu tegas dengan perempuan-perempuan yang cuba kenal dgn awk?

BOY : Umar Al-Khattab ialah seorang yg tegas. Saya mahu mencontohi beliau. Lelaki dan perempuan ibarat magnet. Kalau saya bersikap terlalu mesra, perempuan tersebut akan mengambil kesempatan atas kemesraan saya dan ini akan menimbulkan satu harapan dalam hati mereka.






7 langkah untuk berjaya
Thursday, 27 September 2012 • Thursday, September 27, 2012 • 0 comments



1.Bertanggung jawab pada diri sendiri. Tanggung jawab merupakan salah satu kayu pengukur sama ada anda sudah mulai berusaha menentukan sendiri keutamaan, waktu dan sumber-sumber yang boleh dipercayai dalam mencapai kejayaan belajar.

2.Berikan tumpuan terhadap nilai dan prinsip yang anda percaya. Tentukan sendiri mana yang penting bagi anda. Jangan biarkan rakan atau orang lain menentukan apa yang penting untuk anda.

3.Dahulukan mana yang penting. Lakukanlah dulu keutamaan-keutamaan yang telah anda tentukan sendiri. Jangan biarkan orang lain atau hal lain mengganggu apa yang telah anda tetapkan.

4. Anggap anda berada dalam "win-win situation". Anggaplah rakan anda yang banyak membantu dalam belajar bersama dan banyak memberikan idea baru dalam melakukan tugasan juga sebagai saingan anda dalam kelas. Dengan cara ini, anda akan selalu terdorong untuk melakukan yang terbaik (do your best) di dalam kelas.

5. Fahami orang lain, maka mereka akan memahami anda. Ketika anda membincangkan suatu masalah akademik dengan guru, misalnya menanyakan tentang nilai matematik atau meminta tambahan waktu untuk menyiapkan kerja, tempatkan diri anda sebagai guru tersebut. Cuba tanyakan pada diri anda, apakah alasan yang paling sesuai untuk diberikan ketika berada dalam posisi guru tersebut.

6. Cari penyelesaian yang lebih baik. Apabila anda tidak memahami tajuk yang diajarkan pada hari ini, jangan hanya membaca ulang bahan tersebut. Cuba cara lain pula. Misalnya, bincangkan tajuk tersebut dengan guru, rakan, kelompok belajar atau dengan guru pembimbing (mentor) kamu. Mereka akan dapat membantu anda untuk memahami tajuk itu dengan lebih baik.

7. Cabar diri sendiri secara berkesinambungan. Dengan cara ini, pelajar akan terasa mengasyikkan, dan mungkin anda mendapat idea-idea yang cemerlang. Semoga 7 langkah ini dapat membantu anda belajar secara efektif dan berjaya dalam pelajaran.




SOME WORDS!


Welcome to my blog! Leave your comments. Follow me and I'll follow you back. bold italic underline strike

Profile
Stuff
Tagboard

Bloggie Talkie!
Rewind



Credits


Template By: Nurul Afiqah
Big helped: Aulia Septiya
Edited: Zeyra